Digitális átállás: az ország középső területén július 31-ig át kell állni

Mától a televíziók inzertcsíkon is figyelmeztetik az érintett nézőket a teendőkre

Közzétéve: 2013. június 4.

null

A digitális átállás program első ütemében, július 31-én az ország középső területén 14 megye televíziónézői állnak át a korszerű digitális adások vételére. Az átállásban érintett televíziós csatornák mától egy inzertcsíkon beadott, célzott üzenettel folyamatosan figyelmeztetik az analóg műsorok nézőit arra, hogy át kell állniuk a digitális adások vételére, ellenkező esetben nem tudnak tovább televíziózni.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére

Július 31-én zárul az Országos Digitális Átállás Program első üteme. Az ország középső területén, 14 megyében ezen a napon leáll az analóg földi televíziós műsorsugárzás, amit a korszerűbb digitális adás vált fel. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködésben az átállásban érintett, jelenleg még analóg módon is elérhető televíziós csatornák a következő két hónapban július 31-ig egy a tévéképernyő alján olvasható üzenettel hívják fel az analóg adások nézőinek figyelmét a digitális átállás határidejére és a teendőkre. Az üzenet a következő:

„Kedves Nézőnk! Ön az M1/RTL Klub/TV2 műsorát jelenleg analóg földi sugárzású adón keresztül nézi. Ez az adásmód 2013. július 31-én megszűnik. Kérjük, álljon át a korszerűbb, digitális vételi lehetőségre! További információ: www.digitalisatallas.hu, ingyenes zöld szám: 06 80-38-39-40”

Az üzenetet csak a digitális átállás érintettjei látják, azaz azok, akik kizárólag a hagyományos, analóg adásokat veszik, vagyis csak az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait látják előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával. Nekik a továbbra is ingyenes tévézéshez a meglévő készülék mellé be kell szerezniük egy jelátalakító készüléket, más néven set-top-boxot, illetve egy új szoba- vagy tetőantennát. Azok, akik az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretnének nézni, előfizethetnek valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.