Fejér megye július 31-én vált a digitális televíziózásra

Közzétéve: 2013. június 18.

Június 15-én lezárult a felmérés, célegyenesben az átállás első üteme. Magyarországon idén két ütemben történik meg a digitális átállás, és váltja fel a digitális televíziózás az analóg műsorszórást. A július 31-én záruló első ütemben 14 megye érintett – köztük Fejér megye is. Az átállással kapcsolatos tennivalókról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei Róth Péterrel, Székesfehérvár alpolgármesterével közösen tartottak sajtótájékoztatót kedden a megyeszékhelyen.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére

„A digitális átállás számtalan előnnyel jár mindannyiunk számára” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

„Az átállás után három helyett hét ingyenes csatornát, gyermekzárat, elektronikus programújságot, valamint tökéletes kép- és hangminőséget kapunk” – tette hozzá.

A digitális adások már most is elérhetőek az ország egész területén, érdemes tehát mihamarabb áttérni a korszerűbb vételre, és élvezni annak előnyeit. Az NMHH azt javasolja minden érintettnek, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a digitális vételhez szükséges eszközök, a set-top-box és a tető- vagy szobaantenna megvásárlását és beszerelését. Teendőjük azoknak van, akik hagyományos, analóg módon tévéznek, azaz tető- vagy szobaantennával, előfizetési díj nélkül, kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait fogják.

„Az átállás többféle módon is megvalósítható. Régi tévénket is alkalmassá tehetjük a digitális adások vételére, ha egy jelátalakítót (set-top-box) és egy antennát csatlakoztatunk hozzá. Emellett választhatunk valamely szolgáltató csomagjai közül, így például műholdas, internet-alapú vagy kábeltévénk is lehet” – mondta el az NMHH műszaki főigazgató-helyettese, Vári Péter.

Digitális Átállás Fejér megye 1.

Vári Péter, az NMHH  főigazgató-helyettese

Mindazoknak, akiknek anyagi lehetőségeik nem teszi lehetővé az eszközök beszerzését, állami támogatás keretében nyújt segítséget a hatóság. A szociális támogatásban részesülők adatait az előkészítő munka során tavaly gyűjtötte össze a hatóság a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Intézet és a helyi önkormányzatok segítségével.

Róth Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta: a város és az NMHH tavaly óta szorosan együttműködik annak érdekében, hogy Fejér megyében és Székesfehérváron mindenkinek, aki rászorult és analóg módon tévézik, segíteni tudjanak.

Digitális Átállás Fejér megye 2.

A digitális átállás autója a székesfehérvári Városház tér közepén, az Országalma szobra mellett

„Közös célunk, hogy senki ne maradjon televízió nélkül, hiszen számos háztartásban e készülék jelenti az elsődleges információforrást és szórakozási lehetőséget” – fogalmazott.

Az NMHH idén márciusban indította a felmérést, melynek célja az volt, hogy az érintett rászorulók állami támogatást kaphassanak. Ez a felmérés az első ütem területén – így Fejér megyében is – június 15-én lezárult.

„A városban az NMHH felmérői ezerhétszáz rászorultat kerestek fel, akik közül százhuszonöten igényelték az állami támogatást” – mondta el a polgármester.

Ami az egész megyét illeti, Fejér megyében 13 429 rászorultat kerestek fel a hatóság munkatársai, és már 2700 háztartásban sikeresen beszerelték a digitális vételi eszközöket.