NMHH-elnök: a frekvenciaértékesítés, a digitális átállás, az új médiakultúra voltak a legfontosabb feladatok

Közzétéve: 2013. november 20.

null
A frekvenciaértékesítést, a digitális átállást, az új médiakultúra megteremtését és a társadalmi, gazdasági fejlődés elősegítését sorolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság kiemelt tavalyi feladatai közé szerdán az Országgyűlésben.

[MTI-hír]

Karas Monika beszámolót tart az Országgyűlésben 2013. november 20-án

Karas Monika beszámolót tart az Országgyűlésben 2013. november 20-án. A háttérben Jakab István, a Parlament alelnöke

A NMHH elektronikus hírközléssel összefüggő 2012-es tevékenységéről és annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában Karas Monika azt mondta, a legfontosabb és sikeresen, probléma nélkül végrehajtott idei feladat a digitális átállás volt. Csaknem 150 ezer családhoz juttatták el díjmentesen a digitális vételi eszközöket – jelezte.

Az európai uniós kötelezettségből október 31-ig végrehajtott digitális átállást európai viszonylatban is a leggördülékenyebbnek nevezte. A hatóság elnöke kijelentette: „senkit sem hagytunk, és ezután sem hagyunk televízióadás nélkül". Utalt arra, hogy november 30-ig még mindenki fordulhat hozzájuk segítségért.

Beszélt arról, hogy európai összehasonlításban kiemelkedő állami bevételt hozott a frekvenciahasználati jogosultságok idén szeptemberi meghosszabbítása. Kifejtette: Európában 2008 és 2013 között végrehajtott frekvenciaértékesítések bevételi átlagához képest a magyar hasznosításból befolyó 110 milliárd forintos összeg az európai benchmark adatok 68 milliárd forintos átlagához képest több mint 60 százalékkal több.

Elmondta, a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbították meg.

Karas Monika beszámolt arról, hogy az NMHH hamarosan megkezdi a frekvenciaértékesítés második ütemét, ennek érdekében elindították „a még polcon lévő” mobilfrekvenciák pályázati eljárásának előkészítését, valamint idén októberben elindították a 450 MHz-es sáv pályáztatását is.

Úgy értékelte, hogy ennek a sávnak a használatba adásával nem csak az állam bevételeit növelhetik, de új lendületet kaphat a digitális közszolgáltatások fejlesztése is. Szavai szerint az ezen a frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, hatékonyabbá teheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és hozzájárulhat az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszer fejlesztéséhez.

Mint mondta, kiemelten fontosnak tartják a kiskorúak védelmét, melynek alapját egy új médiakultúra megteremtésében látják. 2012-ben rakták le az alapját a H95 Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központnak, amely hamarosan megnyitja kapuját – tette hozzá. Karas Monika szerint az intézménybe látogató diákok megtapasztalhatják, hogy amit a médiában látnak, az soha nem a valóság, hanem csak a valóság egy – mások által – leképezett szelete.

Az elnök beszélt arról, hogy munkatársai több mint ezer esetben jártak el 2012-ben az Internet Hotline-on érkezett, jogsértő bejelentések miatt.

Kitért arra, hogy tavaly alkották meg a nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó adatvédelmi rendeletet, illetve az egységes európai segélyhívószámra vonatkozó rendeletet.

Úgy értékelte, az elmúlt három év tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az új médiaszabályozás, az új hatósági rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket és bizonyított. Véleménye szerint a jogszabályi környezet többek között hozzájárult a médiapiac kiegyensúlyozott, fenntartható működéséhez, a hírközlési szolgáltatók fejlődését biztosító piaci környezet megteremtéséhez.

Karas Monika azt mondta, az infokommunikáció és a hírközlési ágazat 21. századi fejlődése szoros összefüggésben van az államok versenyképességével. A versenyképességet fokozni lehet, ha a szabályozó hatóság képes gyorsan reagálni a piaci környezet változásaira – közölte az NMHH-elnök, aki szerint a hatóság képes volt ennek a kihívásnak megfelelni.