Szülőként felelősek vagyunk családunk digitális egészségéért – ehhez nyújt segítséget az NMHH programja

Közzétéve: 2023. július 5.

Szülőként felelősséget kell vállalnunk a gyerekek online életében: példamutatással, határszabással és odafigyeléssel megelőzhetjük az internetes zaklatást és az adathalászatot. Ehhez nyújt hasznos tudást és kipróbált módszereket a Mobil a családom? program, amelynek negyedik tanácsát július 4-én hoztuk nyilvánosságra.

Kis Norbert programvezető a közmédia munkatársának nyilatkozik

A programhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Kis Norbert programvezető, az NMHH munkatársa, Balatoni Mónika, az NMHH szakértője, Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője, illetve Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője tartott előadást.

Az eseményen áttekintettük a Mobil a családom? eddigi üzeneteit:

1. Figyeljetek szeretteitekre!

2. Bízzatok egymásban!

3. Játsszon együtt a család!

Majd szakértőink a következő, negyedik tanácsot fejtették ki, amely így hangzik:

4. Éljetek a jogaitokkal!

Kis Norbert, a program vezetője a sajtóeseményen elmondta: szinte észre sem vesszük vagy természetesként kezeljük, ahogy az okoseszközeink befolyásolják, átformálják családi életünket. A program éppen azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet erre és használható tanácsokat is adjon azoknak, akik ezen változtatni szeretnének. „Ha többet beszélünk ezekről a kérdésekről, a szülők felelősségéről, akkor nagyobb eséllyel járulunk hozzá ahhoz, hogy digitális egészség legyen a családokban, médiatudatosan éljük a mindennapokat” – hangsúlyozta Kis Norbert.

Ne menjünk el a figyelmeztető jelek mellett!

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője ennek kapcsán elmondta: kutatások szerint a fiatalkorúak 9 százalékát érte már valamilyen internetes zaklatás,ezért különösen fontos, hogy a szülők észrevegyék, és komolyan is vegyék, ha gyermekük viselkedése megváltozik: ha romlanak a jegyei, szótlanná válik, elszigetelődik a család többi tagjától, azt tekintsük vészjelzésnek, ne intézzük el annyival, hogy kamaszodik.

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője a Hegyvidék Televízió munkatársának nyilatkozik

Ha pedig valóban kiderül, hogy az internetes zaklatás vagy bántalmazás történt, mentsünk el gondosan minden bizonyítékot forduljunk a jogvédő szervezetekhez és tegyünk feljelentést. Ha a jogorvoslat megtörtént, kezeljük a pszichés sérülést is, a gyermek elszenvedett traumáival forduljunk szakemberhez.

Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője kiemelte: a digitális kultúra a mindennapi élet része, ami soha nem látott lehetőségeket hozott. Nem megoldás tehát, ha tiltani és mellőzni akarjuk az okoseszközöket. Szülőként az egyik legfontosabb feladat, hogy beszélgessünk az online térben szerzett élményekről. Azt is megjegyezte: a szülőknek meg kell mutatniuk a gyerekeiknek azt az offline világot, de egyúttal meg kell ismerniük azt a digitális teret is, amibe a gyermekek már beleszülettek.

A képen balról: Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője, Kis Norbert programvezető, az NMHH munkatársa, Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője és Balatoni Mónika, az NMHH szakértője a sajtóeseményen

Balatoni Monika, az NMHH szakértője szintén a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet, kiemelve: a felnőtteknek is edukálniuk kell magukat, mert csak arról tudnak beszélni a gyerekekkel, amit maguk is átlátnak, értenek. Amikor a szülő vagy nagyszülő kéri meg a gyereket, hogy az állítsa be neki a telefonját, a gyermek bizonyos szempontból fölénybe kerül. Ettől azonban a korlátokat felállítani és betartatni továbbra is a mi felelősségünk marad – hangsúlyozta az NMHH szakértője.

A program az nmhh.hu/mobilacsaladom oldalon elérhető hétről hétre frissülő tartalommal.

A digitális szülőségről és az online gyermekvédelemről a gyerekaneten.hu és a digipedia.hu oldalakon is olvashatóak szakértői anyagaink, cikkeink és kvízeink.