Egységes Szakági Tervezéstámogató Rendszer (ESZTER)

Az NMHH Hír-Közmű projektjének lényegi eleme a hírközlési infrastruktúra tervezését átlátható rendszerbe foglaló Egységes Hírközlési Objektummodell. Ennek használatát könnyíti meg az Egységes Szakági Tervezéstámogató Rendszer, azaz ESZTER. Az AutoCad 3D tervező programhoz optimalizált aktuális verziójával javasolt az ESZTER futtatása, így a tervezéstámogató program rutinná teszi az EHO használatát.

Az ESZTER ingyenesen hozzáférhető a Magyar Mérnöki Kamara-tagsággal bíró mérnököknek, használatba vételét pedig az NMHH a Kamarával együttműködve oktatással is segíti.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatók és hálózatüzemeltetők nyilvántartási rendszerei mind eltérő jelkódokkal, különböző formátumokban és nem ritkán eltérő tartalommal működnek. Az NMHH ezért szükségesnek látta a nyilvántartási rendszer egységes, digitális, térinformatikai alapú megújítását. Ez a Hír-közmű projekt.

Ennek részeként 2016 végén szakmai vitára bocsátották az EHO első változatát. A piaci és állami szereplők, a tervezők és az érdekképviseleti szervek visszajelzéseit az NMHH szakemberei validálták és beépítették a végleges változatba. Az EHO-val párhuzamosan zajlik a Hír-Közmű rendszer fejlesztése is, amely a nyilvános elektronikus hírközlési infrastruktúrák országos adatainak térinformatikai alapú hatósági nyilvántartását valósítja meg. A Hír-Közmű rendszer a kérelmek fogadásához és az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárások kezeléséhez is elektronikus megoldást jelent. Ezzel új alapokra helyezi a hírközlési szolgáltatók és a hatóság együttműködését.

A projekt részeként bevezetett EHO egyrészt egy új közös nyelvet jelent a hírközlési infrastruktúra leírásához a tervezők, a hírközlési szolgáltatók és a hatóság között. Emellett lehetővé teszi, hogy az NMHH megvalósítsa az országos és közhiteles, térinformatikai alapon működő Hírközlés Hálózati Nyilvántartást (HHNY).

Az EHO használatával készülő kiviteli tervek készítéséhez nyújt segítséget az ESZTER. A szoftver felhasználói felülete magyar nyelvű, de bármilyen nyelvű operációs rendszeren működik. Használatát megkönnyítendő az NMHH a Magyar Mérnöki Kamarával közösen oktatásokat is szervez.