Az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott filmek

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

Ha a tévében olyan filmet lát, aminek a végén kiírják, hogy a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, az azt jelenti, hogy a Médiatanács 2011 és 2019 között működő filmes programja támogatta.

Az NMHH független szerve, a Médiatanács által működtetett pályázati rendszer egyik fő, 2011 és 2019 között működtetett ága a hazai, nem egészestés televíziós – és rádiós, valamint online – műfajú tartalmakra specializálódott. A Médiatanácsnak törvényi kötelezettsége, hogy fejlessze a médiaműveltséget, így ezen keresztül lehetősége van a hazai alkotóknak dokumentumfilmek, ismeretterjesztő alkotások, kisjátékfilmek, tévéfilmek, animációs alkotások, hangjátékok és online terjesztésű filmek készítésére. Olyan népszerű alkotások köthetők ide, mint Szász Attila tévéfilmje, a századfordulón játszódó Félvilág vagy Mosonyi Szabolcs többszörös díjnyertes természetfilmje, a Vad Kunság, de megemlíthetjük az Oscar-díjas esélyes Mindenkit, Deák Kristóf filmjét.

A program részleteiről bővebben erről itt olvashat: mecenatura.mediatanacs.hu

A filmes támogatásokat 2020-tól a Nemzeti Filmintézet gondozza.

A program másik részében  a helyi és körzeti televíziók és rádiók pályázhatnak támogatásra, amely 2020-tól a Médiatanács Támogatási Program nevet viseli: a médiaszolgáltatók rezsiköltségeik, műszaki fejlesztéseik és rádió-, illetve televízió-műsoraik költségeinek  fedezetére kérhetnek pénzügyi segítséget. Ezek a pályázati lehetőségek létfontosságú pénzügyi forrást jelentenek a helyi médiumok számára, akik így be tudják tölteni tájékoztató és igényes szórakoztató szerepüket a helyi társadalmi közéletben. Bővebben: http://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/tv-radio-tamogatas