A kiskorúak védelme – korhatár-besorolás

A korhatárkarika nem a képernyő díszítőeleme

Szülőként, nagyszülőként, de akár a szomszéd gyermekeire vigyázó felnőttként is jó, ha tudjuk, mi megy a tévében, amikor a gyerekek előtte ülnek. A tévéképernyő sarkában – és a mozik programjaiban is – láthatóak azok a kis színes karikák, amelyek mindannyiunk hasznos segítői (a rádióban pedig minden adás előtt elhangzik, ha kiskorúakra káros tartalmat tesznek közzé).

A korhatárjelzések eligazítanak abban, hogy az éppen vetített műsor elsősorban mely korosztály számára ajánlott. A szigorúbb besorolású műsorszámokat például csak az esti időszakban sugározhatják, amikor a gyerekek már nem láthatják azokat. A hatos karikával jelzett programok alatt viszont nyugodt szívvel kimehetünk a konyhába egy szendvicsért, mert biztosak lehetünk abban, hogy kisiskolás vagy óvodás gyermekünk nem fog számára káros tartalmakkal találkozni.

A médiatartalmakhoz való szabad hozzáférésen túl a tévénézők kezében ott a távirányító, azaz a döntés, a szabad műsorválasztás joga és ezzel együtt a káros tartalmak elkerülésének lehetősége. A korhatárkarika tehát nem díszítőeleme a képernyőnek, hanem fontos információt hordoz.

A felnőttek felelősségét támogatja a műsorválasztásban az is, hogy a televíziós műsorszámok, sőt mozikban vetített filmek, valamint a számítógépes vagy online játékok esetében is minden képernyőn vagy tárgyi csomagoláson megtalálhatók a korhatárkarikák, amelyek tájékoztatnak bennünket arról, hogy az adott médiatartalmak milyen korú gyermekeknek valók. 

korhatár karika (illusztráció)

A televízió-műsorok korhatár-besorolását maguk a médiaszolgáltatók végzik. A hatóság klasszifikációs ajánlással segíti ezt a munkát, és ha a szolgáltatók kérik, előzetesen besorolja az adott műsorszámot a megfelelő kategóriába.

A mozikban vetített filmek korhatári besorolása azonban másképp zajlik: azokat a Nemzeti Filmiroda hatósági eljárás keretében a Korhatár Bizottság javaslata alapján határozza meg. A Nemzeti Filmiroda 2013 és 2019 között az NMHH része volt, 2020-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik.