Forgatókönyvírás és filmtervfejlesztés

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

Az Egri Lajos-pályázaton televíziófilm-forgatókönyvírásra és televíziófilmterv-fejlesztésre, valamint animációs filmek forgatókönyveinek elkészülésére lehetett pályázni. Előnyben részesültek a gyermek- és ifjúsági témájú tervek, az esedékes magyar történelmi és kulturális évfordulókkal kapcsolatos tervek, illetve a magyar irodalmi művek feldolgozását, meséket, legendákat bemutató alkotástervek. Fontos pályázati feltétel volt, hogy a támogatott forgatókönyvekkel, illetve filmtervekkel a támogatott alkotó a pályázati alkotás befejezését követően köteles pályázni a soron következő tévéfilmes vagy animációs filmes pályázaton.

A névadóról dióhéjban:

Egri Lajos az 1930-as évek közepén alapította meg saját íróiskoláját. Több könyvet publikált az írás technikájáról, közülük a két legfontosabb a The Art of Creative Writing és a The Art of Dramatic Writing. Utóbbi máig az egyik legjobb színműírással foglalkozó könyv, módszerét pedig más, a novella-, regény- és forgatókönyvírás elméletével foglalkozó munkák is átvették. Egri Lajos könyvei a mai napig a forgatókönyvírás alapműveinek számítanak.