Kisjáték- és kísérleti filmek

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

A Huszárik Zoltán-pályázatot kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártásának támogatására írta ki a Médiatanács. A rövid játékfilmek tervei közül előnyben részesült az, amely később szándékoltan felhasználható alap-, közép- és felsőfokú oktatásban, illetve vállalta, hogy a filmalkotást valamely kulturális tartalmat közvetítő online tartalomszolgáltató részére is átadja.

A névadóról dióhéjban:

Huszárik Zoltán 1950-ben jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahonnan 1952-ben – családja minden alapot nélkülöző kuláklistára kerülése miatt – eltávolították. 1959-ben visszatért a főiskolára, Máriássy Félix legendás osztályába. Már első rövidfilmes alkotásain kiütközött érett művészi karaktere, egyéni képi kifejező ereje. Első játékfilmjével, a Krúdy Gyula világát szuverén módon, de mégis hitelesen megidéző Szindbáddal (1971) a kortárs filmművészet halhatatlanjai közé emelkedett. Egyik alapítója volt a fiatal filmművészek Balázs Béla Stúdiójának.